ایران کد
به استناد اصل يکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده 97 قانون تجارت الکترونيکی مصوب 1382 ، وزارت بازرگانی موظف شده است نسبت به ایجاد نظام ملی طبقه بندی کالا و خدمات شناسه کالا و خدمات ( شامل تامین و توسعه بستر اطلاعاتی زنجیره تامين ملی کالا ، استانداردها ، روش ها ، ابزار و دستورالعمل های طبقه بندی و کدگذاری کالا جهت دستیابی به زبان مشترک ملی کالا و اطلاعات پايگاه مرکزی داده ها و نیز تامین ساز و کار لازم برای طبقه بندی و کد گذاری خدمات برای رسیدن به درگاه – پرتال – اطلاع رسانی ملی کالا و خدمات ) اقدام نماید.
طرح پيشنهادی کد ملی که توسط مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران به هيات وزيران ارائه گرديده بود در نامه شماره 116225 / ت / 35818 ه مورخ 12 / 9 / 1385 به تصويب رسيده و اجرای آن به مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران ابلاغ شده است .
نظام ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران، امروز به اختصار ایران کد نامیده می شود.
این نظام ملی با تهیه و تصویب آئین نامه قانونی، توسط هیأت وزیران به طور جدی کار خود را در قالب مرکز ملی شماره گذاری و خدمات ایران به عنوان یکی از زیر مجموعه های وزارت بازرگانی و معاونت امور اقتصادی این وزارتخانه از آذرماه سال 85 آغاز کرد.
تعريف کد ملی
سيستم ملی طبقه بندی و کدگذاری کالا سيستمی است که اطلاعات پايه زنجيره تامین در حوزه کالا را تحت کنترل در آورده و به عناصر سيستم تزريق می نماید.
این سيستم با استفاده از ابزار خبره طبقه بندی و کدگذاری کالا ، زبان مشترک و مفاهيم مشترکی را در سطح ملی ايجاد نموده و کليه اطلاعات اعتباری قلم کالا را از قبيل مراجع عرضه کننده ، مشخصات فنی و استانداردهای ملی و بين المللی و … در خود ثبت و ذخيره می نماید .
هدف از راه اندازی کد ملی
این طرح با هدف کمک به شکل گيری بازار شفاف ، روان و کارآمد ، ايجاد امکان عرضه مستقيم کالا ، تحقق تامين حداکثر نيازها از منابع داخلی ، ايجاد شفافيت اقتصادی ، سلامت اقتصادی و حل معضل قاچاق کالا در کشور اجرا می شود .
وظيفه مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران
– سياست گذاری ، پشتيبانی ، علمی و عملی از اجرای مصوبه کد ملی در زمان تعيين شده
– نظارت بر چگونگی اجرای قرارداد تولید کد ملی
اهداف ايران كد
ایرانکد به عنوان یک نظام شناسایی کالا و خدمات در سطح ملی اهداف کلان زیر را دنبال میکند:
– ایجاد و توسعه زبان مشترک در سطح زنجیره تأمین ملی کالا
– ایجاد بستر اطلاعاتی برای شرکتها و محصولات در سطح ملی
– تسهیل فرآیندهای مختلف در زنجیره تأمین
– ایجاد زمینه توسعه و تسهیل فرآیندهای درون سازمانی
– ایجاد زیرساختهای توسعه روشهای نوین تجارتجايگاه ايران كدایرانکد به عنوان نظام ملی طبقهبندی و خدمات شناسه کالا می تواند به عنوان یک بستر اطلاعاتی و تسهیلکننده ارتباطات بین اجزاء اصلی زنجیره تأمین کالای کشور یعنی دولت، عرضهکنندگان و مصرفکنندگان باشد و هریک از این اجزا با استفاده از ابزار و امکانات مناسب ایرانکد در حوزه اختیارات و تصمیمگیری خود کالاها را مدیریت کنند.
مزایای داشتن کد ملی
– ایجاد زبان مشترک در شناسايی کالا و تسهيل ارتباط در سطح بنگاه های اقتصادی و بازار
– زمينه سازی جهت ایجاد حافظه اجتماعی و بستر اطلاعاتی به منظور انسجام عناصر مديریت زنجيره تامین کالا و خدمات
– زمينه ساز حضور در عرصه تجارت الکترونيک
– ايجاد قابلیت ارتباط با سيستم های کدينگ بين المللی
– معرفی و شناسائی منابع ساخت و توزيع کالا
– زمينه ساز توزيع گسترده برای توليد کنندگان و توزيع کنندگان
– زمينه ساز معرفی و تبليغ گسترده منطقه ای و جهانی کالاها
– کاهش هزينه های توزیع ، فروش و عمليات
– افزایش بهره وری سازمان ها
مدارک مربوط به اشخاص حقوقي
– کارت ملي مديرعامل
– آگهی تأسیس و آخرين تغييرات هیت مدیره و مدیرعامل ( داراي اعتبار) [لطفا از ارسال کلیه مدارک شرکت خودداری فرمایید صرفا آگهی تاسیس و آخرین تغییرات هیئت مدیره و مدیرعامل کافیست و اساسنامه و سایر مدارک ارسال نشود.
– پروانه بهره برداري ( براي شرکتهاي توليدي)
– پروانه ساخت ( شرکتهاي توليدمواد غذايي، دارويي و بهداشتي آرايشي)
– کارت بازرگاني ( براي وارد کنندگان و صادرکنندگان )
– گواهی ثبت علامت تجاری
مدارک مربوط به اشخاص حقيقی
– تصویر کارت ملی
– جواز کسب ( براي اعضاي صنوف )
– پروانه بهره برداري ( براي توليدکنندگان عضو وزارت صنايع )
– کارت بازرگاني ( براي واردکنندگان و صادرکنندگان )
– پروانه ساخت ( توليدکنندگان موادغذايي ، دارويي و بهداشتي آرايشي )
– گواهی ثبت علامت تجاری
جنبه قانونی ایران کد
هیأت وزیران در جلسه مورخ 12/9/1385 بنا به پیشنهاد وزارت بازرگانی و به استناد اصل 138 قانون اساسی جمهوری اسلامی و ماده 79 قانون تجارت الکترونیک مصوب سال 1383 مصوب نمود که وزارت بازرگانی موظف است نسبت به ایجاد و توسعه نظام ملی طبقه بندی و خدمات شناسه کالا و خدمات شامل تأمین و توسعه بسته بندی اطلاعاتی زنجیره تأمین ملی کالا، استانداردها، روشها، ابزار و دستورالعمل های طبقه بندی و کد گذاری کالا جهت دستیابی به زبان مشترک ملی کالا و اطلاعات پایگاه مرکزی داده ها و نیز تأمین ساز و کار لازم برای طبقه بندی و کدگذاری خدمات برای رسیدن به پرتال اطلاع رسانی ملی کالا و خدمات، اقدام نموده و هر شش ماه یکبار گزارش پیشرفت ایجاد و توسعه نظام یاد شده را به هیأت وزیران ارائه دهد.
وزارتخانه های صنایع و معادن، امور اقتصادی و دارایی (سازان امور مالیاتی کشور و گمرک) دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، جهاد کشاورزی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، بانک مرکزی و موسسات و مراکز وابسته به آنها نظیر موسسه استاندارد و مرکز آمار ایران و سایر دستگاههای اجرایی ذیربط موظف به همکاری در جهت ایجاد و گسترش نظام مذکور می باشند.
به منظور اجرایی نمودن نظام ملی طبقه بندی و خدمات شناسه کالا و خدمات و تهییه آئین نامه اجرایی آن کارگروهی مرکب از وزرای بازرگانی (رئیس)، امور اقتصادی و دارایی، جهاد کشاورزی، صنایع و معادن، تعاون، رئیس سازمان مدیریت و رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد.
ملاک تصمیم گیری درخصوص اختیارات یاد شده (اختیارات هیأت وزیران مندرج در ماده 79 قانون تجارت الکترونیکی- مصوب سال 1382، درخصوص تصویب آئین نامه یاد شده به وزرای عضو کارگروه تفویض شده است)موافقت اکثر وزیران عضو کارگروه مذکور است و مصوبات آن در صورت تأیید رئیس جمهور و با رعایت ماده (19) آئین نامه داخلی هیأت دولت، قابل صدور است.
طرح شماره گذاری کالا و خدمات ایران (ایران کد) به عنوان یکی از مهمترین طرح های زیرساختی مؤثر در تنظیم بازار شبکه توزیع کالا و تجارت الکترونیک کشور، پنجم تیرماه 87 توسط ریاست محترم جمهوری و وزیر بازرگانی و سایر مقامات ارشد کشور مورد بهره برداری قرار گرفت .
وزارت بازرگانی جهت ساماندهی اطلاعاتی حوزه هایی که با کالا و خدمات سرو کار دارند از این کد استفاده می کند. این وزارتخانه با اجرای نظام ملی طبقه بندی و خدمات شناسه کالا و خدمات ایران تلاش می کند زبان مشترک در عرصه تبادل داده ها و اطلاعات و زنجیره تأمین و گردش کالای کشور ایجاد کند.
در این سیستم استانداردها، راهنما، ساختار طبقه بندی، ابزارها، دستورالعمل ها و کمک های فنی که وزارت بازرگانی فراهم کرده است در اختیار واحدهای تولیدی و توزیعی کالا و خدمات قرارداده می شود تا برای طبقه بندی و کدگذاری محصولات خود اقدام و اطلاعات پایه آنها را به صورت هماهنگ و استاندارد تولید کنند.
اطلاعات تولید شده بر روی پرتال ملی اطلاع رسانی کالاها و خدمات کشور قرار می گیرد و از این طریق انتشار می یابد تا تمام استفاده کنندگان از اطلاعات اعم از خریداران کالا و خدمات، پژوهشگران و واحدهای دولتی و دیگران ذینفعان بتوانند با سادگی و سهولت از طریق اینترنت به آنها دست یابند و بهره داری کنند .

اخذ کد ملی کالا ( ایران کد )
– ثبت نام در اداره مربوطه
– اخذ کد ملی برای یک کالا
2,500,000 ریالافزودن به سبد خرید
فرم درخواست ایران کد